Zeytinyağı alırken dikkat! Sızma zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Zeytinlerin elle veya makineyle toplandığı hasat dönemi genellikle sonbaharda gerçekleşir. Elle toplanan zeytinler daha az zarar gördüğü için daha kaliteli zeytinyağı üretimine olanak sağlar. Ancak piyasada zeytinyağı satarken çok dikkatli olmak gerekiyor. Fiyat artışları nedeniyle ucuzlayan zeytinyağından faydalanılmamalıdır. İşte zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenler!
ZEYTİNYAĞI 100-120 TL OLAMAZ!
Geçen yıl 74 lira olan zeytinyağı alım fiyatları bu dönemde 295 liraya çıktı. Ancak raflardaki yerini aldı ve 315 liradan satışa sunuldu. Kaliteli bir zeytinyağının 300 aralığında olması vatandaşlarımıza biraz değerli geliyor ve çözümü alternatiflerde arıyorlar. 100 ila 120 TL arası bir zeytinyağı yok.
Pazarlamacılar bunu fırsata çevirerek tüketiciler için tehdit oluşturuyor ve diğer zeytinyağı-esansiyel yağları pazarlarda satıyor. Bu yağlar insan sağlığına oldukça zararlıdır.
UCUZ ZEYTİNYAĞININ ZEYTİNLE HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR!
Analiz makinelerinden elde edilen verilere göre piyasada 100-120 TL’ye satılan zeytinyağında sadece zeytinyağı esansı bulunuyor. Pamuk tohumu yağı gibi yağların içine zeytinyağı özü karıştırılarak hazırlanan bu malzemeleri vatandaşların tüketmemesi gerekiyor. Peki zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz? Saf zeytinyağı nasıl tanınır?
ZEYTİNYAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDELİM?
-
Koyu renkli cam şişeler tercih edilmeli; Şeffaf cam ve plastik ambalajlardan kaçınılmalıdır. Çalışmalar sızma zeytinyağının plastik ambalajlardaki kimyasalları çözebildiğini ve bu kimyasalların insan sağlığına zarar verebileceğini göstermiştir. Şeffaf cam şişeler ışığı iletebilir ve yağın bozulmasına neden olabilir.
-
Zeytinyağı ambalajının contalı ve vidalı olmasına dikkat edilmeli; Mantar kapaklı ambalajlar tercih edilmemelidir. Mantar kapaklı şişeler havalanabilir ve bu da zeytinyağının oksitlenmesine ve bozulmasına neden olabilir.
-
Yağın rengi kaliteyi belirlemez; Çözünür klorofil veya gıda boyası ilave edilmiş yağlar sizi yanıltabilir.
-
Ürünler güneş ışığına maruz bırakılmamalı; Bu durumdaki sızma zeytinyağı hızla oksitlenebilir ve kötü kokabilir.
-
Etiket üzerinde yer alan bilgilere dikkat edilmelidir; Üretim yılı, dolum tarihi, son kullanma tarihi, coğrafi işaret, zeytin çeşidi ve bölgesi gibi değerli bilgilere yer verilmelidir.
-
Sızma zeytinyağı taze olarak tüketilmeli; Bekledikçe bozulabilir ve sağlığa faydalı fenolik bileşikleri kaybedebilir. Her mevsim yeni sızma zeytinyağı tercih edilmelidir.
-
Sızma zeytinyağı düşük sıcaklıklarda donabilir ancak donması saf olmadığı anlamına gelmez.
-
Ambalaj boyutu tüketim boyutuna göre seçilmelidir; Büyük ambalajların kullanılması durumunda havalandırma için ilave delik açılmamalıdır.
-
Ürün karanlık, serin ve nemsiz bir ortamda saklanmalı; Diğer kokulu maddelerden uzak tutulmalıdır.
-
Etiket ve ambalaj incelenmelidir; Ambalajı delinmiş veya sızdıran ürünlerden kaçınılmalıdır.
-
Sızma zeytinyağına zarar verebilecek unsurlar şunlardır: ışık, hava, sıcaklık, su ve nem.