Haber

Tarım arazilerinin internet üzerinden satışı tartışılıyor

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, özellikle tarım arazileri üzerinde hak sahibi olan kişilerden birisinin satış talebinde bulunması halinde devletin bunu internet üzerinden satışa çıkardığını, tarlayı bu tarz şehirlerden satın alan birinin ise bu araziyi satın aldığını ifade etti. Zira Ankara ve İstanbul’un bir saat içinde kar payını alıp tekrar satmasının engellenmesi gerekiyor. Açıkgöz, ” Yozgat Türkiye’de bir vatandaş babasının köyündeki tarlasını satın alamaz. İstanbul’dan alıp o çocuğa geri satıyor. Bu duruma, “Son saniyede kim teklif verirse, ben ne kadar teklif verirsem vereyim, alma şansım yok, son teklif eden alır” diyerek tepki gösterdi.

Hak sahibi birden fazla kişi olması ve hak sahiplerinden birinin satış talebinde bulunması durumunda taşınmaz icra dairesi tarafından internet üzerinden satışa çıkarılıyor, bu da köylerinde çiftçilik yapanları zor durumda bırakıyor. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, mirasa konu olan arazilerin son 3 aydır internet üzerinden satışının yapıldığını hatırlatarak, “İnternet üzerinden satıldığı için Türkiye’nin her bölgesinden insan var. Bu Türkiye’de artık bir ticaret haline geldi. Parası olan köylü, fakir, babasının tarlasını satın alabiliyor.” “Onu senden alıyor” dedi.

“NE KADAR FİYAT ÖDERSENİZ SATIN ALMA ŞANSIM YOK”

İsmail Açıkgöz şunları söyledi:

“Beş kardeş olsa biri itiraz ediyor. ‘İnternetten satacağım’ diyor. İnternette satılınca Türkiye’de parası olan insanlar alıyor, bir hafta sonra başkasına satıyor, eskiden araçlarda da böyleydi, yeni araçlar, bayiler alıp binicilere satıyordu. Bir anda.Değerli devlet yetkilileri bunu fark etti, altı ay satılamazdı.Şerhi koydu ve bu olaya son verdi.Bayi sahipleri yeni araba aldılar satamadılar.Yetkililerimiz üzerinden satın alınan arsanın şerhini azaltırsa 6 ay internet satılamaz, bu ihale mafyaları ortadan kalkar. Kişi İzmir’den girer, Antalya’dan girer, İstanbul’dan girer. “Yozgat’taki vatandaş köyündeki babasının tarlasını satın alamaz. İstanbul’dan alıp o çocuğa geri satıyor. Son saniyede kim teklif verirse versin, ne kadar ödersem ödeyeyim, benim alma şansım yok, son teklif veren alıyor.”

“İSTANBUL’DA PARASI OLAN BİR ADAMIN YOZGAT KÖYÜNDE ARAZİ SATIN ALMASI DOĞRU DEĞİLDİR”

İstanbul’da yaşayan birinin Yozgat’taki tarlayı satın almasının haksızlık olduğunu vurgulayan Açıkgöz, açıklamasını şöyle tamamladı:

“İlimizde özellikle bu tip araziler satılıyor. Bu yüzden biri köyde kalıyor ve çiftçi olarak çalışıyor. Beş kardeşin beşi de Ankara, İstanbul ve İzmir’de. Onu satışa çıkardıklarında bu araziyi satıyorlar.” köydeki fakirlerin elinden çıkıyor.Sayın yetkililerimiz buna mutlaka cevap verecektir.Çok acil tedbirlerin alınması gerekiyor.İstanbul’da parası olan bir adamın Yozgat köyünde arsa alması doğru değil. . Öyle bir yasa yok. Çiftçilik yapıyor mu yapmıyor mu? Bundan kar elde ediyor. Bu karı elde etmemesi için bunun engellenmesi gerekiyor. Son Üç ayda yaklaşık 100-130 satış yapıldı. 130’dan 130’u. Satışta bir kişi babasının fiyatını alamamıştı.Daha önce açık ihale vardı.Açık ihale yapıldığında süre veriliyordu.Son teslim tarihinde kişi babamın tarlasıydı, satın alıyordu ama şimdi babasının nasıl olduğunu görme şansı yok, bilgisayarda çalışıyor, onu son veren kişi alıyor. Bu gerçek bir sorun haline geldi. Bunu araştırırlarsa görecekler. Mesela bir hafta önce başımıza bir olay geldi. Kendi köyümde arazi satılıyor. İzmirli bir muhasebeci satın alıyor. Bu vatandaştan elde ettiğimiz 80 bin lira kârı 1 saat içinde geri verdik. Bir vatandaş birine diyor ki; ‘O 80 bin lirayı kendi hesabınızdan göndermeyin, başkasının adına gönderin’. Ayrıca devletin vergilerinden de kaçıyor. Başka bir hesaba gönderilir. Bu içler acısı. Eğer bu gerçekten takip edilirse bu sorun çözülecektir. İzmir’de bir muhasebecinin Yozgat’ın bir köyünden araziyi bir yıl satılamayacağına dair kısıtlama varken satın alması mümkün değil. Bunun engellenmesi gerekiyor.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

haber-akcakale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu