Deprem bölgesindeki kurtarma çalışmaları AFAD merkezinden yönetiliyor.
KAHRAMANMARAŞ merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından ekiplerin ve araçlarının bölgelerdeki yönetimi Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Afet Yönetim Merkezi tarafından yürütülüyor. Merkezde 100’den fazla personel çalışıyor.
10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından AFAD bünyesinde binlerce personel araçlarıyla bölgelere sevk edildi. Ekipler ve araçları AFAD bünyesindeki Afet Yönetim Merkezi’nden yönetilmektedir. 24 saat esasına göre 100’den fazla kişinin çalıştığı merkezden deprem bölgesindeki ekip ve araçlar koordineli çalışıyor.
AFAD Bilgi Sistemleri ve İletişim Daire Başkanı Nihan İncemehmetoğlu, “Bu 4. derece bir afet, uluslararası destek talep ettiğimiz bir afet. Burayı kullanıma açıyoruz. 7/24 normal şartlarda çalışıyor. AFAD personelimiz her zaman burada.Afetin ilk dakikalarından itibaren, Yaklaşık 10. dakikadan itibaren burada toplandık, afeti yönetmeye çalışıyoruz.Bakanlığımızın iletişim, elektrik, psikososyal ve anında bağış hizmetleri gibi tüm hizmetler. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Kızılay Beslenme Hizmetleri bu afet yönetim merkezinden yönetilmektedir.” ; Afetin büyüklüğünü, durumunu, potansiyelini ve kapasitesini buradan takip ettiğini kaydederek, “Takip ederken bazı teknolojiler de kullanıyoruz. Örneğin afet bölgelerinden anlık görüntü aktarımlarını izleyebilme, helikopter ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Genelkurmay Başkanlığı, Orman Genel Müdürlüğümüzün insansız hava araçlarından alınan görüntüler var.İncemehmetoğlu, olayın ilk dakikalarından itibaren farklı uydu platformlarını tetiklediklerini de anlattı. Felaketle ilgili olarak, “Tüm ticari uydu görüntülerinden uydu görüntülerini elde ettik. Bunlara hasar analizleri yaptık. Bu hasar analiz sonuçlarını buradaki dev ekranlarımızdan takip ediyoruz. Soldaki ekranda arama kurtarma gruplarımızın uluslararası gruplar da dahil olmak üzere bölgedeki konumlarını takip edebiliyoruz. Hangi grubun nerede olduğunu, işin nerede başladığını ve nerede bittiğini takip etme kabiliyetimiz var.”
Sahadaki iş makinalarının da buradan takip edilebildiğini belirten İncemehmetoğlu, “Türkiye’de 81 il belediyesi ve il özel idaresi ile araç takip sistemi entegrasyonları yaptık. Özel bölüm iş makinalarını araç takibi ile takip etme kabiliyetimiz var. Bölgedeki araçların; iş makinelerine özel araçların anlık olarak ‘Nerede çalıştıklarını anlık olarak GPRS koordinatlarını alarak ekranlardan takip ediyoruz. Ortadaki dev ekranda izliyoruz. Şu anda 10 bin 500 iş makinesi aracımız aktif olarak sahada çalışıyor” dedi.